Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Hari ni, aku nak share resepi kantonis yee mee cara mak aku. Kantonis yee mee ni antara salah satu dish favourite aku sebab sedap gilaaa hahahaha. Bila tanya resepi kat mak aku rupanya senang jee nak buat. Harini aku share supaya korang yang baca boleh lah try. Yang ni basic je, kalau korang nak tambah apa-apa ke boleh je. Kita yang buat dia en sukahati kitalah hehe.
Haa. Ni contoh kantonis yee mee. Nampak sedap kaan?! Tapi ni aku ambik kat google je haha. Tapi lebih kurang la dengan macam mak aku masak. hehe.
Okay, bahan-bahan dia :
1 paket yee mee
2 biji bawang merah besar
5/6 biji bawang putih
Ayam/daging/fish ball/sotong etc
Sayur (apa-apa je. biasanya sawi)
Sos Siam
Fish Sause
2 biji telur
Cuka
Cube ayam
3/4 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan air)
Garam
Lada
Cara-cara :
1) Tumis bawang merah + bawang putih + lada.
2) Bila dah wangi, masukkan fishball, ayam semua.
3) Masukkan cube ayam.
4) Bila wangi sikit, masukkan sos siam + fish sos + air (yang ni tkde ukuran khas, ikut lah nak rasa cmna, pedas ke tak nak pedas ke hehe)
5) Letak cuka sikit dan biar sampai didih.
6) Bila dah mendidih, masukkan telur ( telur kena pukul dulu baru masuk) lepas masukkan telur tu kacau je cepat-cepat. Lepastu masukkan garam secukup rasa.
7) Bila dah mendidih lagi sekali, masukkan tepung jagung yang dah bancuh.
8) Kacau sampai macam pekat sikit. Then dah siapp yay!
9) Oh, jangan lupa yee mee tu kena goreng dulu sikit bagi crispy. Pastu bila nak hidang, letak yee mee tu then letak kuah atas dia hehe.
Okay ni gambar contoh untuk bahan2 :
| Ni sos siam |
| Ni fish sauce |
| Ni cube ayam |
| Ni yee mee. |
Saya rasa tu je kot. Kalau ada apa-apa soalan boleh comment dekat bawah hehe. Baii~π
Comments
Post a Comment